2024-06-26 | Margot Swaenepoel, Wouter Samyn, Steven Vandeputte

AI in datamanagement en e-commerce voor meer efficiëntie en innovatie

Artificiële Intelligentie (AI) sluipt steeds meer ons leven binnen en ook de ontwikkelaars van onze belangrijkste softwareplatformen integreren handige AI tools in hun software. We geven je graag een overzicht van enkele toepassingen.

Tags:

Magento
Shopware
Pimcore

Datamanagement

Pimcore Copilot ondersteunt gebruikers bij het efficiënt uitvoeren van verschillende acties en maakt de automatisering van meerdere taken mogelijk via configuratie. Naast navigatie naar functies via de hoofdwerkbalk, omvatten de ingebouwde automatiseringsacties onder andere het genereren van nieuwe varianten, het koppelen van assets op basis van metadata, het genereren van webhooks en het versturen van e-mailmeldingen na bepaalde stappen.

Er is ook een interactieve tool om tekst te genereren op basis van door de gebruiker gedefinieerde gegevens en deze te verfijnen met behulp van OpenAI.

Dankzij de samenwerking met Hugging Face zijn er meerdere AI-integraties in de Copilot opgenomen, waarvan de details hier te vinden zijn. We zoomen hieronder in op drie functies: varianten, afbeeldingen classificeren en assets koppelen. Meer info.

Het genereren van data objectvarianten 

Deze actie stelt gebruikers in staat om nieuwe varianten van bestaande producten te genereren. Bijvoorbeeld, wanneer een T-shirt beschikbaar komt in twee nieuwe kleuren in alle bestaande maten. De gebruiker voert de onderscheidende details in, zoals de twee kleuren, de bijhorende maten en de EAN-code. Deze varianten worden dan gegenereerd met behulp van de bestaande, herhaalde gegevens voor alle andere attributen zoals naam, beschrijving en logistieke informatie.

Afbeeldingen classificeren

Hierbij wordt AI gebruikt om de content van een afbeelding te interpreteren en op basis daarvan automatisch relevante Pimcore tags toe te voegen aan de asset.

Asset koppeling op basis van metadata

Deze actie laat gebruikers assets koppelen aan objecten, zoals producten, categorieën of projecten, op basis van de bestandsnaam van de asset of de aangepaste metadata. Stel je een scenario voor waarin alle pack-shots zijn benoemd met de SKU van het bijhorende product. 

Met de bestandsnaam van de asset kan worden bepaald dat alle pack-shot afbeeldingen automatisch aan een product worden gekoppeld. Dit op basis van de SKU van het product. Wat ook mogelijk is, is dat meerdere assets van toepassing kunnen zijn op één project. Als elke asset aangepaste metadata heeft die het projectnummer bevat, kan dit worden gebruikt om de assets automatisch aan projecten te koppelen op basis van het projectnummer om zo alles aan het asset galerieveld te koppelen.

Uiteraard laat Pimcore toe om Copilot verder uit te breiden met maatwerk. Hierdoor worden de de mogelijkheden voor automatisering alleen maar groter en krijgen gebruikers de controle in handen omdat ze acties kunnen configureren in plaats van hard te moeten coderen.

E-commerce

Shopware integreert in de nieuwste versies heel wat AI-functies, met behulp van de AI Copilot. Dit vereenvoudigt het beheer van de webshop en biedt nieuwe ervaringen aan klanten. Wat is er bijvoorbeeld allemaal mogelijk? 

  • Content: teksten, productomschrijvingen, gepersonaliseerde bedankteksten, nieuwe afbeeldingen
  • Vertalingen: teksten, productomschrijvingen, reviews
  • Samenvattingen: reviews
  • Analyse: classificatie klanten, eenvoudige exports, trefwoorden voor afbeeldingen, attributen uit productomschrijvingen
  • Zoekfunctionaliteit: alledaagse taal, zoeken op afbeelding

Meer info.

Adobe Commerce gebruikt Adobe Sensei als motor om live search te optimaliseren en productaanbevelingen te personaliseren. Deze laatste verschijnen op basis van het gedrag van de bezoeker, de populariteit van producten of de producteigenschappen. Als webshopbeheerder bepaal je gemakkelijk welke criteria worden gebruikt om deze aanbevelingen te tonen.

Meer info.

Voor Magento webshops is het mogelijk om externe AI diensten te integreren voor een slimmere zoekfunctionaliteit, aanbevelingen en andere personalisaties. Verdere marketing automation wordt ook steeds meer gevoed door AI op basis van kopersgedrag.