Get together, with a view: de recap
Sinds 1 april vertoeft Studio Emma Brugge in hogere sferen (lees: de vierde verdieping van het Katelijnepoort Business Center) en we vonden het ‘hoog’ tijd om deze ervaring te delen met klanten en geïnteresseerde ondernemers. Omdat we niet enkel met het uitzicht op de Brugse binnenstad wilden imponeren, nodigden we ook twee leading ladies uit de e-commerce en datamanagement wereld uit om enkele interessante insights en trends met ons te delen.
Tags:
Sinds 1 april vertoeft Studio Emma Brugge in hogere sferen (lees: de vierde verdieping van het Katelijnepoort Business Center) en we vonden het ‘hoog’ tijd om deze ervaring te delen met klanten en geïnteresseerde ondernemers. Omdat we niet enkel met het uitzicht op de Brugse binnenstad wilden imponeren, nodigden we ook twee leading ladies uit de e-commerce en datamanagement wereld uit om enkele interessante insights en trends met ons te delen. Uiteraard werd er ook ruimschoots de tijd genomen om met een drankje en een bite in de hand even bij te praten. Een recap!
Studio Emma, meer dan een technische partner
Olivier ontving de gasten in ons nieuw kantoor waar ons uitzicht op de Ringvaart en de stad steeds opnieuw met alle aandacht ging lopen. Na de rondleiding was het tijd voor het ‘Get together’-luik dat van start ging met een welkomstwoordje van Managing Partner Patrick Vandenbrande. Aan de hand van enkele milestonemomenten stelde hij Studio Emma voor die ondertussen al meer dan 20 jaar bestaat. Hij had het ook over de veranderende rol van Studio Emma als partner. Naast het louter technisch uitvoerende werk, neemt Studio Emma ook steeds meer een adviserende functie op zich. Hierdoor treden we in ons partnership met de klant op als architect waarbij we een one-stop-shopervaring aanbieden. Door deel uit te maken van Gumption, kunnen we deze ervaring nog verrijken met aanvullende diensten en ons in de toekomst nog verder specialiseren.
Het e-commercegebeuren wordt steeds meer een en-en verhaal
Na deze intro was het de beurt aan Greet Dekocker. Greet is de Managing Director van BeCommerce en Safeshops.be die begin dit jaar fuseerde. Als federatie van e-commercebedrijven willen zij de e-commerce in België verder stimuleren. Er wordt nog gezocht naar een nieuwe naam voor de samensmelting van beide organisaties.
Greet startte haar uiteenzetting met enkele opvalllende trends in de e-commercewereld. Zo wordt er door een groeiend aandeel export steeds meer omzet via e-commerce gerealiseerd in België. De grootste groei (na corona) zit in het herstel van de dienstencategorieën, bijvoorbeeld de verkoop van tickets. Wat de verschillende sectoren betreft zijn pharma, beauty en food de grootste groeiers. De grootste dalers zijn fashion en home & garden, waarbij deze laatste de grootste groei kende tijdens de coronaperiode. Wie heeft zijn tuin toen NIET aangepakt?
Greet merkt een groot verschil in de maturiteit van de handelaars, waardoor e-commerce op twee snelheden vaart. Enerzijds heb je de handelaars die minder dan 100K omzet draaien en anderzijds vertegenwoordigt minder dan 1% van de bedrijven, 70% van de omzet.
Daaruitvolgend somde ze enkele uitdagingen op waar e-commercehandelaars kunnen mee te maken krijgen.
Zo werd online marketing en advertising aanvankelijk als een te grote kost gezien, terwijl dit luik nu ontegensprekelijk deel moet uitmaken van de hele e-commercestrategie.
Door de grote invloed van marketplaces op globaal niveau, zoals Amazon, AliExpress, …. en nichespelers zoals Bol.com en Decathlon worden producten bijvoorbeeld vaker gezocht via deze marketplaces in plaats van in de zoekmachines. Het e-commercegebeuren wordt daardoor meer en meer een en-en verhaal. Dankzij een aangepaste wetgeving wordt het spel wel eerlijker gespeeld. Denk maar aan de verantwoordelijkheid over namaak en de beperking van prijsalgoritmes.
Ook de evolutie van B2C en B2B naar D2C is een uitdaging waar we moeten mee rekening houden.
Verder stipuleerde ze de lange weg die nog te gaan is om te evolueren van catalogusverkoop naar belevingsverkoop met meer emersive experiences. AI en Augmented Reality zullen hier een belangrijke rol in spelen met betere personalisaties en interacties tot gevolg.
Duurzaamheid is voorts een belangrijk nieuw topic in het e-commerce speelveld. Dit wordt wel hoofdzakelijk gestimuleerd door de overheid. Nieuwe initiatieven en regelgeving hieromtrent doen hun intrede, zowel op nationaal als Europees niveau waardoor zowel de producent als de handelaar hier rekening zal moeten mee houden.
Het pensioen van de barcode
Als laatste in de rij kwam Sarah Lard aan het woord. Sarah is sector manager bij GS1 voor de doe-het-zelf, tuin- en dierensector. Als onafhankelijke neutrale non-profit organisatie brengt GS1 Belgium & Luxembourg organisaties zoals supermarkten, onlinewinkels, doe-het-zelf en tuinwinkels, ziekenhuizen, apotheken en hun leveranciers en logistieke dienstverleners bij elkaar. Hun doel is een efficiëntere keten te realiseren door bedrijven globale standaarden te bieden voor de identificatie, het vastleggen en delen van gegevens. De titel van haar presentatie, ‘de dataconsument en het pensioen van de streepjescode’ verried al meteen het topic dat ze ging aansnijden: de oude barcode wordt 50 jaar en vervangen door een nieuwe QR-code met een digitale link.
Het voordeel is dat een 2D-code veel meer data kan bevatten. De gekoppelde URL kan dan nog meer actuele informatie bevatten, zoals instructievideo’s die volledig door de producent te beheren zijn.
Er zijn heel wat voordelen verbonden aan deze nieuwe barcode, zowel voor de producent, retailer en consument. Zo kan men de producten sneller scannen, meer informatie opslaan binnen dezelfde code, makkelijker traceerbaar, locatie-onafhankelijke info en meertalige info opslaan, enz. Het is de bedoeling om tegen 2027 klaar te zijn om alle oude barcodes te vervangen door de nieuwe QR-code. Nog niet alle codes zullen vervangen zijn, maar retailers en producenten zouden tegen dan de switch moeten gemaakt hebben. Het gaat bijvoorbeeld ook over het vervangen/aanpassen van kassasystemen, warehouses, enz.
Na de talk van Sarah zorgde lokaal cateraar Robuusk voor de bites. Ondertussen werd er nog gezellig nagepraat met klanten, sprekers en het Studio Emma - en Gumption team.
Wil je graag meer weten over de topics die aan bod kwamen of heb je zelf een e-commerce -of dataproject in gedachten? Contacteer ons gerust! We bekijken graag wat we voor jou kunnen betekenen!