Wist-je-datje: korting versus gemiddelde prijs
Wist je dat je in Europa niet zomaar een korting mag aankondigen op een fictieve, hogere prijs? De korting moet gebaseerd zijn op een referentieprijs, namelijk de laagste prijs die in de afgelopen 30 dagen voor het product gold, ongeacht de huidige korting.
Tags:
Sinds mei 2022 zijn de regels voor prijsverminderingen aangepast (art. VI.18-19 WER). Als je als onderneming een korting aankondigt (bijvoorbeeld “-20%” of “-30 EUR”), moet die korting altijd worden vergeleken met de laagste prijs van de afgelopen 30 dagen. Dit voorkomt dat prijzen vlak voor een promotie kunstmatig worden verhoogd om de korting groter te laten lijken dan deze in werkelijkheid is.
Een permanent verlaagde prijs mag je dus niet aanduiden als een korting van bijvoorbeeld 40%. De consument moet in principe ook zelf de prijshistoriek kunnen verifiëren.
Het bijhouden van die prijshistoriek kan een uitdaging zijn. Gelukkig biedt Shopware dit als standaardfeature, waardoor het systeem automatisch het juiste kortingspercentage berekent en de referentieprijs toont.
Ook voor Magento en Adobe Commerce bestaan er mogelijkheden om deze prijsevolutie automatisch bij te houden en weer te geven. Zo is er bijvoorbeeld de Omnibus Price Tracker van Amasty, onze vertrouwde partner voor Magento-extensies.
Aankondigingen van prijsverminderingen ten opzichte van prijzen van concurrenten of adviesprijzen van leveranciers (MRP – Manufacturer's Recommended Price) vallen buiten het toepassingsgebied van deze wetgeving.