2024-06-25 | Steven Vandeputte

Magento Open Source, alive and kicking

In 2018 nam Adobe het e-commerceplatform Magento over. Sinds 2022 spreken we dan ook niet langer alleen over Magento, maar onderscheiden we Adobe Commerce (voorheen Magento Enterprise) en Magento Open Source. 

Tags:

Magento
E-commerce

Adobe heeft sindsdien veel geïnvesteerd in een composable architectuur, waarbij Adobe Commerce volledig geïntegreerd is met de Adobe Experience Cloud. Deze Experience Cloud is vooral gericht op grote ondernemingen en heeft oplossingen voor Customer Data Platform, Digital Asset Management, cms, web analytics, marketing automation, marketing project management en meer. Ontdek het volledig productportfolio op de site van Adobe.

Deze transitie zorgt voor veel innovatie en nieuwe mogelijkheden voor Adobe Commerce, maar bij Magento Open Source bleef deze vooruitgang uit. De community verwachtte een duidelijke roadmap van de Magento Association, maar deze kwam niet, wat voor onrust zorgde.

Welkom Mage-OS! 

De zorgen over de toekomst van Magento Open Source en de vraag of composable architectuur haalbaar was voor alle projecten, leidden tot de oprichting van Mage-OS. 

Wat begon met een open brief, groeide uit tot een organisatie met een eigen ‘fork’ van Magento Open Source. Mage-OS wil sneller updates uitbrengen en verbeteringen aanbrengen zonder afhankelijk te zijn van Adobe, terwijl het compatibel blijft met Magento Open Source. Zo blijft de toekomst van Magento verzekerd.

mage-os.org

Hyvä: de nieuwe frontend

Magento Open Source en Adobe Commerce worden geleverd met het Luma-thema als standaard frontend, hetgeen de klant ervaart in zijn browser. Studio Emma bundelde een aantal verbeteringen in het eigen Optimus-thema en dit als basis voor elke nieuwe webshop.

Het Luma-thema heeft intussen al heel wat jaren op de teller en is niet altijd het meest flexibele systeem om de performance van een website te boosten. Het is bijvoorbeeld moeilijk om lighthouse scores – die de snelheid van een webpagina op verschillende vlakken beoordeelt – voor alle pagina’s naar het maximum te krijgen.

Vanuit Adobe wil men volop inzetten op PWA (progressive web app), met behulp van de PWA Studio. Dit is echter op budgettair vlak geen haalbare kaart voor alle projecten. Hyvä is hiervoor dan wel een welgekomen oplossing. Hyvä is trouwens het Finse woord voor ‘goed’, wat je uitspreekt als ‘huuva’.

Hyvä biedt een moderne frontend stack met minder complexiteit en betere prestaties. In plaats van meer dan 200 JS/CSS-bestanden, laadt Hyvä er slechts 2, wat resulteert in een perfecte score van 100/100 in Google PageSpeed en uitstekende resultaten in alle Core Web Vitals. Minder code betekent hogere productiviteit en efficiëntie voor developers.

Verder is Hyvä populair in de community omdat het ondersteund wordt door veel extensiebouwers. Bovendien is het compatibel met Adobe Commerce én Mage-OS.

Ook Studio Emma zet volop in op Hyvä en kijkt uit naar de lancering van de eerste nieuwe projecten met deze frontend. Stay tuned!

www.hyva.io